Havezate De Haere

Havezaten fietspuzzeltocht Olst-Wijhe

Deze Havezaten Fietspuzzeltocht is meer dan een fietstocht. Het is een  combinatie van een klein geschiedenisboekje met een fraaie fietstocht.  Ze gaat langs de plaatsen in Olst en Wijhe waar vroeger havezaten hebben gestaan en waar sommigen nu nog staan. Van de 14 havezaten in de gemeente zijn er nog 5 overgebleven. De andere zijn weliswaar verdwenen maar hebben soms nog kenmerken in het landschap achtergelaten. Deze sporen, de nog te bezichtigen gebouwen, de locaties en het leven van de voormalige bewoners vormen een belangrijk deel van de geschiedenis van Olst-Wijhe.

Je kunt overal opstappen, omdat de route in een lus is gemaakt. Rij met de klok mee, neem je tijd om ter plaatse de beschrijvingen te lezen en je te verplaatsen in de tijd tussen 1300 en 1800. Totaal is de route ruim 60 km. Je kunt hem ook in twee keer doen. Eerst het deel in en rond Olst (circa 38 km) en dan het deel Wijhe (ongeveer 25 km). De route is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Als je het leuk vindt, kun je onderweg puzzelen. In het midden van de beschrijving staat over iedere havezatenplaats een vraag, die je ter plaatse kunt beantwoorden.

Veel plezier gewenst!

Download hier de routebeschrijving.

Havezaten Fietspuzzeltocht

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel