Langstraat 45

Neorenaissance

In de Renaissance verheerlijkte men de Griekse oudheid, de denkers en de tempels. Er werden stijlkenmerken gebruikt die ook de Grieken in hun tempels gebruikten. In de Neorenaissance van de 19e eeuw greep men opnieuw terug naar deze stijl, hoewel, weer minder zuiver. Het zijn niet alleen de frontons boven het portiek en de dakkapel, ook de witte vierkante versieringen (geblokte attiek) boven de dakgoot komen uit de Griekse bouwstijl, ze verbeelden de kopse kanten van de lange balken die de Grieken in hun tempelbouw gebruikten.
De speklagen, de witte banden in het metselwerk, komen van de Italiaanse Palazzo’s uit de Renaissance, gebouwen waarin door de lange horizontale lijnen de breedte werd geaccentueerd.

Jugendstil

Tijdens de bouw van dit woonhuis omstreeks 1900 was er juist een reactie op de na-aap neostijlen. Men wilde origineel zijn en had de schoonheid van de natuur ontdekt, de organische vormen die juist een tegenhanger waren van alle rechte lijnen.  Er is in dit woonhuis dus een duidelijke tegenstelling te zien, de organische vormen in de tegels en de sierankers en de rechte classicistische lijnen in de bouw.
De tegels zijn gemaakt door plateelfabriek Holland Utrecht.

Beschrijving

Het woonhuis telt twee bouwlagen. Het dak met omlopende schilden is gedekt met kruispannen en heeft een dakkapel met vleugelstukken, pilasters, een rondboogvenster met een geblokte omlijsting en een fronton.
De voorgevel betreft een lijstgevel en is opgetrokken in baksteen. De gevel wordt gekenmerkt door een plint, cordonlijsten, banden, sierankers, een kroonlijst met gesneden consoles en een geblokte attiek. Centraal in de gevel bevindt zich een portiek met een geprofileerde omlijsting en een fronton.De binnenzijde heeft een lambrisering van Jugendstiltegels. Hierin is de hoofdingang gesitueerd die bestaat uit een opengewerkte paneeldeur en een bovenlicht.

Aan weerszijden van de portiek bevindt zich een getoogd venster met rechtgesloten bovenlicht, een boogtrommel met Jugendstiltegels en een ontlastingsboog met aanzetstenen en een sluitsteen met diamantknop. Onder de vensters zijn tegels aangebracht. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie vensters met bovenlicht en een strek erboven. Onder de vensters is een spaarveld aangebracht.

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel