Langstraat 80

Historie

Op 3 januari 1923 kocht rijwielhandelaar L.M. van Oene een stuk grond aan de Langstraat. Hierop liet hij een winkel annex werkplaats en woonhuis bouwen op een smal, maar diep stuk grond. Een jaar of dertig heeft hij hier een fietsenzaak gehad. In de vijftiger jaren verhuisde het bedrijf naar een groter en nieuwgebouwd pand aan de overkant van de Langstaat.
Langstraat 80 werd als winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed in gebruik genomen door familie H.J. van Rijssen. Zoon B. Van Rijssen nam de zaak in 1977 over en richtte zich uitsluitend op speelgoed. Hij gaf de winkel de toepasselijke naam “De Tol”.
Sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw is er een kapsalon in gevestigd.

Beschrijving

De winkel is gebouwd op een T-vormige plattegrond en telt één bouwlaag. Het samengestelde mansardedak is gedekt met rode Tuiles du Nord en heeft een dakkapel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en worden gekenmerkt door een geschilderde plint, staafankers en gesneden klossen onder de goot. De voorgevel heeft een getoogd venster met een ontlastingsboog. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster. De geveltop heeft decoratief metselwerk. De rechterhoek van de voorgevel is afgesnoten; daar bevindt zich de hoofdingang onder een getrapte tromp. In de rechter zijgevel is een venster als in de voorgevel gesitueerd. De uitbouw heeft aan de voorzijde een venster met roedenverdeeld bovenlicht. De rechter zijgevel van de uitbouw bevat twee vensters in de bouwlaag en twee ter hoogte van de verdieping.

De ‘getrapte tromp’ en het decoratieve metselwerk is te herleiden tot de Amsterdamse School, een bouwstijl die vanaf 1910 te vinden is in grote steden, maar vooral op gebouwen in Amsterdam met veel siermetselwerk.

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel