Historische Vereniging

De historische vereniging van Wijhe is met een expositieruimte annex winkel centraal aanwezig in het dorp. Midden in de Langstaat zijn bezoeker welkom om zich te laten informeren over de rijke geschiedenis van het dorp of leuke Wijhe-cadeautjes te kopen.

In het voorjaar van 2020 betrok de vereniging het winkelpand dat nu bestaat uit een expositieruimte, winkel, werkruimte en archief. Leden en bezoekers zijn regelmatig in de werkruimte actief met bijvoorbeeld genealogisch onderzoek of het beheren van foto-, gemeentelijke- en verenigingsarchieven. In het winkelgedeelte zijn talrijke leuke Wijhe-cadeautjes te koop als boeken, wijn, opschrijfboekjes, mokken, petten, verjaardagskalenders en foto’s van oud-Wijhe.

De eerste schriftelijke vermelding van Wijhe dateert uit het jaar 960 als ‘Wie’, dat zeer waarschijnlijk duidt op een heiligdom. Wijhe kent een bijzonder gaaf dorpscentrum met veel historische bebouwing en een eeuwenoud stratenpatroon. De Nicolaaskerk met haar karakteristieke toren staat midden in het dorp. Achter de kerk loopt de Veerstraat die voerde naar het Wijhese veer over de IJssel. De huisjes op en tegen de IJsseldijk werden oorspronkelijk bewoond door vissers, kuipers en mandenmakers.

Leden van de Historische Vereniging Wijhe ontvangen drie keer per jaar het verenigingsblad met interessante informatie over de geschiedenis van het IJsseldorp. Nieuwe leden zijn altijd welkom. De vereniging telt meer dan vijfhonderd leden.

Historische Vereniging Wijhe
Langstraat 52
8131 BD Wijhe
(0570) 52 10 62
www.historischeverenigingwijhe.nl

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel