Holstohus-entree-cultuur

Het Holstohus, sport, welzijn en cultuur

Het Holstohus, vernoemd naar het hof van Holsto, de vroegste benaming voor Olst in de negende eeuw, is dé centrale dorpslocatie als het gaat om welzijn en cultuur. De naam wordt door elkaar gebruikt met Ut Huus, de organisatie die het gebouw beheert, evenals het sportcentrum (SPOC) in Wijhe. Drijvende kracht achter alle activiteiten in het Holstohus is ideeënmakelaar en senior opbouwwerker Angelieke Huisman.

Verbinding

Een betere naam dan ideeënmakelaar kun je eigenlijk niet bedenken voor Angelieke. Of het moet zijn Verbindingsofficier. Haar hoofdtaak bestaat uit de leggen van verbinding tussen mensen en organisaties van allerlei pluimage, achtergrond en werkveld, om activiteiten en ideeën gerealiseerd te krijgen. Plannen die een maatschappelijk of sociaal doel dienen om de gemeenschap in de gemeente Olst-Wijhe verder te helpen.
Holsthus-bibliotheek

Altijd aan

Dat doet Angelieke op zo’n hoog intensiteitsnivo dat ze zelf wel eens op zoek is naar de uitknop. Haar verbindingsantenne is de hele dag in de lucht. Ook ’s avonds, in het weekend en op vakantie. En het resultaat mag er zijn. In het Holstohus realiseert zij samen met haar team een grote hoeveelheid activiteiten van een al even grote diversiteit op het gebied van cultuur en recentelijk met een groter accent op welzijn.

Welzijn

“De mentale gezondheid en preventie zijn belangrijke aspecten van ons welzijn, maar nogal eens onderbelicht”, zo vertelt Angelieke.  “We zijn dus vooral op zoek naar welzijnsactiviteiten. Bijvoorbeeld voor mensen die vereenzamen, voor jongeren en mensen met een GGZ achtergrond. We zoeken dat vooral in ontmoeten.” Meteen volgt een prachtig voorbeeld van een project over vooroordelen waarbij toneel, film, lezing en show aan elkaar gekoppeld worden.
Holstohus-kadowinkeltje

Maatschappelijke functie

Het Holstohus herbergt ook een aantal permanente maatschappelijke organisaties en bewoners zoals de bibliotheek; eetkamer ‘Hier is ut’; een repaircafé;  een toeristisch informatiepunt; een cadeauwinkeltje en verschillende ruimtes, zoals vergader- en cursuszalen, sfeervolle huiskamers, en een theaterzaal. Allemaal plaatsen waar onderlinge samenwerking wordt versterkt en projecten uitgevoerd worden in het kader van cultuureducatie, vrijwilligerswerk, sport, welzijn, individuele ondersteuning en support van bewonersinitiatieven.

Heb jij ook een interessant idee, een bijzonder talent of wil je je aansluiten bij een initiatief of meedoen als vrijwilliger?  Neem dan vooral contact met ons op en grijp je kans. “Want weet: het maakt niet uit wie je bent, je doet er toe!”, zo besluit Angelieke.

Het Holstohus, sport, welzijn en cultuur
Jan Schamhartstraat 5
8121 CM Olst
0570 683939
info@uthuus.nl
www.uthuus.nl

Download hier het verhaal in één A4

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel