Olsterhof

Ontdek Olst-Wijhe in de provincie Overijssel

Waar je ook vandaan komt in Nederland, je kunt bijna niet om Overijssel heen. Overijssel is een provincie met enorm veelzijdige natuurgebieden, een eeuwenoude geschiedenis en een rustige, gemoedelijke sfeer. En als je dan toch in provincie Overijssel bent, vergeet dan zeker niet de gezellige plaatsjes Olst en Wijhe een bezoekje te brengen!

Omgeving en ligging van Olst-Wijhe

De gemeente Olst-Wijhe is ideaal gelegen aan de IJssel in de provincie Overijssel. Waar je ook verblijft in deze gemeente, het water is nooit ver weg! Olst en Wijhe zijn daardoor ook uitermate geschikt om te wandelen, fietsen en varen. Fiets bijvoorbeeld over de slingerende IJsseldijk vanaf Wijhe, via het historische Fortmond naar Olst. Na een intensieve wandel- of fietstocht rust je uit op één van de vele gezellige terrasjes in de dorpen. Je bereikt Olst en Wijhe gemakkelijk vanuit alle richtingen. Kom je uit de richting van Gelderland? Overweeg dan om met de pontveer naar Olst of Wijhe te gaan. Zo pak je gelijk de mooie uitzichten vanaf de IJssel mee!

Baken van Overijssel aan de IJssel bij Olst

Pak de veerpont bij Olst

De gemeente Olst-Wijhe in provincie Overijssel heeft 3 pontveren. Eén van Olst naar Welsum, één van Wijhe naar Marle en de voet- en fietsveer tussen Fortmond en Veessen. De veerponten zijn al eeuwen van groot belang voor Wijhe en Olst. Er kan met zekerheid worden aangenomen dat dit al vijf eeuwen het geval is. Waar het vroeger vooral om mensen, vee en karren ging, kunnen er tegenwoordig ook auto’s mee op de veerponten vanaf Wijhe en Olst. Vooral vanaf de Veluwe is het sneller om de veerpont te pakken in plaats van de IJsselbruggen in Zwolle en Deventer. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over de IJssel en de skylines van Wijhe en Olst.

De huidige veerpont vanaf Olst, en uiteraard ook vanaf Wijhe, worden aangedreven door een motor en beschikt over allerlei technische snufjes zoals radar en marifoon om ook met mist een veilige overtocht te kunnen garanderen. Vroeger was het werk op de pont erg zwaar. In de oorlogstijd werd de pont nog met de hand overgetrokken en in de winter was dat al helemaal geen pretje.

Of kies voor de overtocht bij Wijhe!

Het Wijheseveer vaart tussen Wijhe en het Gelderse Heerde. Het is de scheiding tussen de provincie Overijssel aan de Wijhese oever en de provincie Gelderland aan de Heerdese oever. Wist je dat deze veer elke dag maar liefst 200 keer heen en weer vaart? Dit gebeurt zeven dagen in de week voor voetgangers, fietsers, motoren, auto’s en vrachtauto’s. Het maakt dus niet uit als je de veerpont net mist. De veerpont is namelijk binnen enkele minuten aan de overkant en weer terug. Je kunt er eveneens voor kiezen om van de omgeving te genieten op een bankje langs de waterkant.

Het Wijheseveer is al ontstaan in 1379. Dit blijkt uit het oudste document dat aantoont dat er tussen Heerde en Wijhe een overzetplaats was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de pont veel doorstaan. Het Wijheseveer en het Olsterveer werden namelijk tot zinken gebracht om de Duitse inval tegen te gaan. Uiteindelijk kwam de veerpont na een flinke reparatie  terug van de werf en deed het weer normaal dienst in augustus 1940. Het duurde niet lang totdat de pont weer vernietigd werd door vertrekkende Duitsers tijdens de bevrijding in 1945.

Het indrukwekkende Fortmond

Tussen Wijhe en Olst in provincie Overijssel ligt het buurtschap Fortmond. Hier vind je restanten van een oude steenfabriek met een kenmerkende schoorsteen. In de 19e eeuw stonden er maar liefst 75 steenovens langs de IJssel. Tegenwoordig is het een Rijksmonument. Een bezoek aan Fortmond combineer je perfect met een wandeling door het dichte ooibos. Deze volg je op een 2,5 km lang laarzenpad. Daarnaast kun je een uitzichttoren beklimmen waardoor je een weids uitzicht hebt over de IJssel en de Duursche Waarden. Wil je de IJssel vanaf het water bewonderen? Pak dan de Kozakkenveer naar Veessen. Een kleine voet- en fietsveer brengt je dan naar de overkant.

Kasteel het Nijenhuis

Wanneer je een bezoek aan Wijhe en Olst brengt, ontdek dan Kasteel het Nijenhuis. Dit is één van de best bewaard gebleven boerenhoeves in provincie Overijssel. Het kasteel is gelegen tussen Wijhe en het nabijgelegen Heino. De omgeving kenmerkt zich door een prachtig landschap. De historie van Kasteel het Nijenhuis begint al in de late middeleeuwen.

De eerste bronnen dateren namelijk al van 1382, destijds werd het bewoond door verschillende adellijke geslachten, bijvoorbeeld door de families Van Ittersum, Bentinck en Von Knobelsdorff. Nadat het landgoed in 1934 verkocht werd, raakte het in verval. Desalniettemin werd het kasteel later gered en is het hedendaags toegankelijk voor het publiek. Neem dus zeker een kijkje in dit historische kasteel.

Bloem

Landgoed Boxbergen bij Wesepe

Boxbergen is een prachtig landgoed en havezate bij het dorpje Wesepe, in de gemeente Olst-Wijhe. Het huis werd al in 1344 voor het eerst genoemd. Tegenwoordig is het een gebied van ruim 370 hectare waarop Landgoed Lankhorst-Boxbergen gelegen is. Het is volledig in Sallandse stijl. Het landschap van dit landgoed wisselt zich af door veehouderijen, weilanden, bossen en maisakkers. Op het landgoed vind je eveneens een kleine natuurcamping, gelegen onder de hoge beuken. Een verblijf op dit natuurkampeerterrein in provincie Overijssel brengt je letterlijk dichterbij de natuur!

Landgoed de Haere

Gelegen aan de IJsseldijk in provincie Overijssel, tussen Olst en Deventer, vind je Landgoed De Haere. Maak een mooie wandeling over dit landgoed en kom daarna tot rust in het indrukwekkende kasteel. Sla onderweg ook zeker niet De IJssellinie over. Dit was de verdedigingslinie langs de IJssel. Van 1950 tot 1968 moest de linie, met bunkers en kazematten, ervoor zorgen dat een onverhoopte opmars van het Rode Leger werd vertraagd. Bovendien vind je op het terrein van het landgoed de grootste zonnewijzer van Europa. In het restaurant geniet je van koffie met gebak, maar je kunt er ook voor kiezen om een volledige lunch of high tea te bestellen!

Landgoed De Haere biedt zelf een aantal wandel-, fiets- en mountainbikeroutes aan. Vertrek bijvoorbeeld vanaf de parkeerplaats van het terrein. Of kies ervoor om een langere route te lopen waarbij je Wijhe en Olst eveneens ontdekt. Hetzelfde geldt voor de fiets- en mountainbikeroutes. Deze verleng je gemakkelijk door de prachtige omgeving van het landgoed.

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel