Olst

Wijhe en Olst aan de rivier De IJssel

Wijhe en Olst zijn beiden gelegen aan de IJssel: een van de mooiste rivieren van Nederland. Het water, de uiterwaarden, de omliggende natuurgebieden en schilderachtige dorpen zoals Wijhe en Olst vormen een toeristische trekker van formaat. En dat is niet voor niets. Ontdek het zelf en ga op ontdekkingstocht door Wijhe en Olst!

Over de rivier de IJssel

De prachtige rivier de IJssel is een Nederlandse aftakking van de Rijn. De zijtak van 125 kilometer lang stroomt vanaf de IJsselkop bij Westervoort in noordoostelijk richting en buigt daarna af. Daarna meandert de IJssel naar Zutphen en stroomt in noordelijke richting langs Deventer, Wijhe, Olst, Zwolle en Kampen. Via het Ketelmeer mondt de rivier uit in het IJsselmeer. De inwoners van Overijssel zijn trots op ‘hun’ rivier. Dit weerspiegelt zich ook in de provinciale vlag, die sinds 1948 in gebruik is en waarin een blauwe golvende baan de IJssel symboliseert.

De IJssel brengt stromend water, gezellige buurtschappen en bruisende dorpskernen. Dit wordt omringd door rust, eindeloze natuur en ongekende ruimte. Het zijn de karakteristieke gezichten en vergezichten van de dorpen Olst en Wijhe. Neem de veerpont naar Olst, Wijhe of Fortmond en je zult versteld staan van de prachtige natuur en skylines. De kerktorens van Wijhe en Olst en de schoorsteen van de oude steenfabriek in Fortmond zie je al van ver, ideaal als herkenningspunt tijdens een fiets- of wandeltocht!

Wandeling langs de IJssel

Een wandeling langs de IJssel vanuit de gemeente Olst-Wijhe is absoluut een aanrader! Het lijkt alsof je een schilderij instapt. Wandel langs hoog riet, graslanden, grote grazers, zwermen met vogels en vooral indrukwekkende vergezichten. Tijdens een korte of lange wandeling door Olst en Wijhe aan de IJssel kom je verschillende landschappen tegen met zowel moerassen en broekbossen, als weilanden en wilgenstruwelen.

In Olst-Wijhe vind je een speciale wandeling door het rivierenlandschap van de IJssel. Je begint de route door de dijk te volgen naar het dorp Olst. Je wandelt dan onder langs de dijk. Daarna vervolg je de wandeling naar het dorpje Den Nul, waar je het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer vindt. Vanaf dit punt word je telkens verrast door het prachtige IJssellandschap. Je loopt namelijk dwars door weilanden en de Duursche Waarden naar een perfect uitzichtpunt over de rivier bij een voormalige steenfabriek in Fortmond. Vervolg je weg naar een trekpontje, deze vind je na enkele kilometers. Als laatste loop je richting het gezellige centrum van Wijhe, via weilanden en de rand van het dorp.

Camping aan de IJssel nabij Olst-Wijhe

Een camping aan de IJssel in de buurt van Olst en Wijhe biedt vele leuke extra’s, zoals watersportmogelijkheden, een afwisselende natuur en een charmant dorp altijd in de buurt. Huur bijvoorbeeld een bootje of kano, ga vissen of neem een duik! ‘s Avonds stap je op de fiets naar het centrum van Wijhe of Olst voor een hapje uit eten.

Bij Camping ‘t Haasje in Fortmond, nabij Olst, kun je prachtig kamperen aan de IJssel. Tussen bossen, weilanden en een enorm natuurgebied vind je deze camping in Overijssel. In 1967 is een oude steenfabriek verbouwd tot kampeerterrein met meer dan tweehonderd kampeerplekken, dat tegenwoordig dient als hele fijne vakantiebestemming! Visliefhebbers zijn hier op de perfecte plaats, in de naastgelegen kolk kan er namelijk prima gevist worden. In de omgeving van de camping ligt een scala aan wandel- en fietsroutes, vogelbroedgebieden en natuurreservaten.

Camping het Klaverblad, eveneens gelegen in Olst, staat voor gastvrijheid, gemoedelijkheid, persoonlijke en goede service. De camping beschikt over ruime comfortplaatsen die van alle gemakken zijn voorzien. Het Klaverblad is vooral geliefd onder de 50+’ers vanwege de rust en ruimte die er heerst op de camping, maar ook door het uitgebreide fietsroutenetwerk en de natuur die nooit ver weg is.

Ook voor mensen die met de camper op pad gaan is er een optie aan de IJssel. Kies bijvoorbeeld voor Jachthaven De Loswal Wijhe. Hier vind je camperplaatsen direct aan de IJssel, waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Daarnaast zijn er verschillende voorzieningen zoals een sanitairgebouw en de mogelijkheid om afvalwater te lozen. Tip: geniet op het naastgelegen terras van De Loswal Wijhe. Vanuit deze jachthaven vind je verschillende bewegwijzerde fiets- en wandelroutes om de mooie omgeving te verkennen. Je fietst of wandelt door fascinerende buitendijkse omgevingen langs de IJssel, door pittoreske dorpen, langs landhuizen en andere bezienswaardigheden.

De IJsselhoeven in Olst-Wijhe

Stichting IJsselhoeven is eind 2003 opgericht door een groep bewoners in de IJsselvallei, die zich zorgen maken over het verdwijnen van de karakteristieke IJsselhoeven: unieke T-boerderijen en erven in de IJsselvallei. De stichting zet zich in voor het behouden, benutten en bewonderen van deze hoeven en voert projecten met als doel om zowel de boerderij als het erf te behouden voor de toekomst. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de cultuurhistorie, het agrarische erfgoed, de verhalen en de gebruiken in de specifieke IJsselvallei. Enkele Ijsselhoeven met een rijke historie zijn Bissems Hofstede, De Nieuwe Scham, De Riet en Hof van Duur.

De stichting wil zoveel mogelijk mensen bewust maken van het prachtige cultureel erfgoed en organiseren daarom verschillende cursussen en excursies. Een greep uit de activiteiten van Stichting IJsselhoeven:

  • Excursies langs de IJsselhoeven
  • Cursussen op het gebied van aanleg en onderhoud van erven/moestuinen
  • Unieke workshops, zoals het persen van lokaal fruit
  • Verhalenwedstrijden, lezingen en presentaties

Voor een lokale excursie of workshop ben je bij Stichting IJsselhoeven dus aan het juiste adres!

De IJssellinie

De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Wanneer dit plan in werking zou worden gezet, zou een 127 kilometer lange en 5 tot 10 kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Plannen voor evacuatie waren er uiteraard ook, want het zou gaan om maar liefst 400.000 bewoners van de IJsselvallei. Dit plan was niet bekend bij de bewoners. Zij wisten dus niet wat hen mogelijk te wachten stond. Langs de oevers vind je nog steeds kazematten, bunkers en stuwen uit die tijd. Er worden eveneens bij deze linie rondleidingen gegeven.

Kortom, Olst-Wijhe zijn aan elkaar verbonden door landgoederen en havezaten, door fietsroutes en veerponten, door gemoedelijkheid en gastvrijheid, door historie en verhalen. En bovenal door de mooiste rivier van Nederland: de IJssel. Beleef het zelf in Olst en Wijhe aan de IJssel!

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel