jonge-opkweek-holstotuinen

Holsto Tuinen & Buitenleven

Grenzend aan de uiterwaarden van de IJssel, een natura 2000 gebied, gevestigd in de oude Gemeentewerf, vind je Holsto Tuinen & Buitenleven. Het eerste gecertificeerde Nederlandse biologische groencentrum. Eigenaars Brendan Adams en Evelien van Adrichem zijn daar maar wat trots op. En terecht, want het heeft ze heel wat werk gekost om zover te komen. Nu mogen ze het uitdragen.

In het bloed

Als kind had Brendan al zijn eigen moestuintje in de achtertuin van zijn ouders. Een paar jaar later verdiende hij zijn eerste geld met het onderhouden van tuinen. Een opleiding in de potplantenteelt aan MBO De Groene Welle vormde de volgende stap. Werken in een kwekerij de opstap naar het zelfstandig ondernemerschap.  Zo vestigde hij zich in 2008 als Hovenier in Olst. Tegelijkertijd startte hij een webshop voor de verkoop van tuinmaterialen en tuininrichting: www.detuinwebshop.nl
Salvia-Holstotuinen

Andere aanpak

Evelien, afkomstig van een kwekersfamilie in het Westland en al sinds haar opleiding begaan met de gezondheid van mensen, sloot zich bij hem aan. Vanuit hun gezamenlijke overtuiging dat we er baat bij hebben dat groei zoveel mogelijk op een natuurlijke manier plaatsvindt, besloten ze het op een andere manier aan te pakken dan de reguliere tuincentra. En dus moesten bestrijdingsmiddelen en kunstmest het ontgelden. Ook turf, waarvoor laagveen moet worden afgegraven en waarin veel CO2 zit opgeslagen, ging in de ban.

Acceptatie

Experimenten met compost werden opgezet en uitgevoerd. Alternatieven werden gezocht en gevonden. Planten die niet zonder chemische middelen kunnen groeien worden niet meer gekweekt door Holsto Tuinen en Buiten.  Al die inspanning beloont zich nu met de erkenning als biologisch en duurzaam groencentrum. “Nu moet de klant nog gaan accepteren dat dit planten oplevert, die weliswaar een pikkeltje of een beestje kunnen hebben, maar die veel beter zijn voor het milieu en in je tuin sterker blijken te zijn”, zo leert Evelien ons passievol.
natuurlijke-compost

Overtuiging

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bij Holsto Tuinen & Buitenleven dus geen doel of middel, maar een overtuiging. Vanuit die overtuiging biedt ze planten, bomen, compost, potgrond en alles wat je verder voor de tuin nodig hebt. Ook het hovenierswerk, van het ontwerp tot aan de aanleg, de renovatie van een tuin en het onderhoud van je tuin wordt steeds duurzamer.
Bezoek de webshop of kom eens langs. Brendan en Evelien vertellen je graag alles over hun bedrijf, de aanpak en ze geven je graag advies hoe ook jij een natuurlijke tuin kunt realiseren.

Holsto Tuinen & Buitenleven
Rijksstraatweg 12a
8121 PD Olst
0570 597846
info@holstotuinen.nl
www.holstotuinen.nl

Download hier het verhaal in één A4

In samenwerking met de gemeente Olst-Wijhe en de Provincie Overijssel